Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over modems en routers:

Het verschil tussen modems en routers
Een modem is het apparaat dat op het internet wordt aangesloten. Een router is het apparaat dat het signaal – eventueel draadloos – verdeelt naar verschillende computers of netwerkapparaten. Het apparaat dat u van uw provider ontvangt is vaak een modem met ingebouwde router functionaliteit. Is dit niet het geval, dan kunt u om het internetsignaal te verdelen naar verschillende computers zelf een router kopen en aansluiten op het ontvangen modem.

Modem niet standaard draadloos
In een aantal gevallen bieden providers in plaats van een draadloos Wi-Fi modem een goedkoper vast modem. Dit is om de prijs van het abonnement zo laag mogelijk te houden. Voor extreem snelle abonnementen is de reden hiervoor dat een draadloze router de internetsnelheid vertraagt als ‘zwakste schakel van de ketting’.

Ander of oud modem gebruiken
Soms is het technisch mogelijk om een ander of oud modem te gebruiken. Providers raden echter altijd aan om hun standaard (gratis) modem te gebruiken. Zo kunnen zij u het best helpen als er problemen zijn. Daarnaast biedt de provider soms tegen meerprijs nog betere of snellere modems.

Vergroten van bereik
Het standaard bereik van een draadloos Wi-Fi modem bedraagt ongeveer 50 meter, afhankelijk van het aantal muren en de isolatie van het huis. Voor het vergroten van het Wi-Fi bereik of hogere snelheid op bijvoorbeeld een slaapkamer kunt u eventueel een speciale ‘repeater’ aanschaffen die het draadloos signaal opvangt en weer verder stuurt.