Controleer de te verwachten snelheid

De te verwachten snelheden zijn voor ieder abonnement op ieder adres anders. Vandaar dat het loont deze snelheden te controleren voordat u overgaat tot aanschaf van een bepaald abonnement.

Welke factoren beïnvloeden uw internetsnelheid?

De werkelijke snelheid van breedband internet is afhankelijk van een aantal factoren, zoals bijvoorbeeld de kwaliteit van de bekabeling. Denk hierbij aan de bekabeling naar uw modem zowel binnens- als buitenshuis, of het al dan niet gebruiken van een draadloze WiFi-verbinding, alsmede de kwaliteit van de randapparatuur (modem, router, computer, tablet, smartphone).

De belangrijkste factor is echter de gekozen techniek waarover de internetverbinding tot stand wordt gebracht. Zo is de snelheid bij alle DSL-gebaseerde aansluitingen (ADSL en VDSL) afhankelijk van de afstand tot de wijkcentrale. In onze berekeningen wordt deze afstand als basis gebruikt om de realistisch te verwachten snelheden te calculeren.

In onderstaande grafiek is duidelijk te zien dat zowel glasvezel- als kabelinternet geen hinder ondervinden van de afstand tot de wijkcentrale. DSL-gebaseerde aansluitingen hebben daarentegen in bijna alle gevallen te maken met fors snelheidsverlies. Vandaar dat het voor ieder adres van belang is te controleren wat de te verwachten internetsnelheid zal worden.

Wat houdt de afstand tot de wijkcentrale exact in?

De afstand tussen het modem bij de klant thuis en de afstand tot de wijkkast en/of wijkcentrale wordt gezien als belangrijkste oorzaak van snelheidsverlies bij op DSL gebaseerde aansluitingen. De bekabeling tot de wijkcentrale is dan ook per gekozen techniek verschillend. Zie de tabel “ADSL- en VDSL-internet of glasvezel- en kabelinternet?” voor meer uitleg over de verschillende gebruikte bekabelingen.

Postcodecheck

Door het invullen van uw postcode in onze postcodecheck controleren wij voor u ten eerste welke abonnementen op uw adres beschikbaar zijn. Ten tweede berekenen wij op basis van gegevens die wij van de providers en netwerken ontvangen de realistisch te verwachten snelheden per abonnement, specifiek voor uw adres.

Snelheidstest

Met onze nieuwe snelheidstest kunt u uw huidige down- en uploadsnelheid testen.
Klik op de onderstaande afbeelding om naar de snelheidstest te gaan.

ADSL- en VDSL-internet of glasvezel- en kabelinternet?

ADSL- en VDSL-internet

Bij ADSL en ADSL2(+) is de gehele bekabeling tussen de wijkcentrale, de wijkkast en de klant op koper gebaseerd. Nadeel van koperdraad is dat hoe langer de kabel is, des te meer signaalverlies en daardoor snelheidsverlies er optreedt. Bij een lengte van 1 kilometer is de snelheid in de praktijk vaak al gehalveerd.

Bij de opvolger VDSL(2) is het deel tussen de wijkcentrale en wijkkast vervangen door glasvezel. Bij glasvezel is er praktisch geen verlies bij gebruik van lange kabels. Hierdoor is de snelheid tot de wijkkast optimaal, en wordt de lengte van de koperdraad beperkt. VDSL wordt ook wel FttC (Fiber to the Curb) genoemd.

Glasvezel- en kabelinternet

Glasvezel- en kabelinternet worden vanaf de wijkcentrale of wijkkast verdeeld naar de klanten. Beide verbindingen hebben nauwelijks last van snelheidsverlies bij gebruik van lange kabels. Hierdoor is een optimale snelheid bij de klant te realiseren.


Downloadsnelheid weten? Klik op de knop →op de button →hiernaast →